Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι πτυχιούχοι προπονητές θα φέρουν την ανάπτυξη

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
"Γράψε κάτι και για τις ακαδημίες που δεν έχουν διπλωματούχους προπονητές! Θα είχαν κυρώσεις, σύμφωνα με αυτά που μας έλεγαν στη σχολή προπονητών της ΕΠΟ", με παρότρυνε καλός μου φίλος, προπονητής από την Αθήνα. "Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ακαδημίες οργανωμένων ΠΑΕ, αλλά πήρα αφορμή από ένα σχετικό άρθρο που διάβασα κι είχε να κάνει με την "εντολή" του Σάντος, να παίζουν υποχρεωτικά μικροί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα", εξήγησε για να καταλήξει στην ορθή επισήμανση πως
"από τα ερασιτεχνικά προκύπτουν τελικά οι μικροί και εξελίξιμοι ποδοσφαιριστές που πλαισιώνουν τις μικτές ΕΠΣ και τις μικρές εθνικές.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι τραγικό, παιδάκια που την όποια τεχνική θα τη μάθουν στα 6, 10 ή 12 το πολύ χρόνια τους να τη διδάσκονται από άσχετους και εμπειρικούς προπονητές, όταν πλέον υπάρχει πλήθος διπλωματούχων".

Πράγματι, μετά το απαραίτητο ρεπορτάζ και την επιβεβαίωση ή όχι των δεδομένων που γνώριζα σχετικά με τους αδειοδοτημένους προπονητές ακαδημιών από τις Σχολές της ΕΠΟ, κατέγραψα τα παρακάτω προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.
Οδηγίες ΕΠΟ - ΕΠΣ προς ακαδημίες μέσω UEFA.

 
Η ΕΠΟ βρίσκεται σε συνεργασία με την UEFA (επίσημα από το 2010), η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται με όλες τις Ομοσπονδίες - μέλη της εκτελώντας το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα εκπαίδευσης των προπονητών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσω των εντατελμένων δασκάλων της. Τα πτυχία που δίνονται τα συνυπογράφουν.
Η αντίστοιχη επιτροπή της ΕΠΟ, δίνει αναφορά στην UEFA σε ό,τι αφορά στις Σχολές Προπονητών, καθώς η "μητρική" Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία οφείλει να γνωρίζει πως εξελίσσεται η κατάσταση στις χώρες δράσης της. Πλέον, υπάρχουν προπονητικά πρoγράμματα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όλα τα επίπεδα ανδρών και γυναικών.
Τόσο η ΕΠΟ όσο και η UEFA, επιδιώκουν να έχουν το σύνολο των προπονητών τους καταρτισμένους επαρκώς, προκειμένου το επίπεδο του ποδοσφαίρου να βελτιωθεί με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται.
Τα αργά αντανακλαστικά βέβαια της Ελλάδας, έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε προβληματικές καταστάσεις, και σ΄αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε να λείπει και το προπονητικό πλάνο.
Οι ακαδημίες ερασιτεχνικού επιπέδου είναι αυτόνομες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των παραγόντων να χρησιμοποιήσουν όποιους τεχνικούς επιθυμούν. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί κανείς (εμπειρικός ή διπλωματούχος), καθώς το προπονητικό πρόγραμμα UEFA C' τώρα αρχίζει και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Οι Ενώσεις βέβαια, όπως και η ΕΠΟ συστείνουν/ προτρέπουν τις ομάδες να προτιμούν τους διπλωματούχους προπονητές να διαχειρίζονται τα τμήματα υποδομής και συνεπώς το μέλλον των παιδιών, οι οποίοι αποδεικνύονται και οι πιο ακριβοί σε κόστος σε σχέση με τους εμπειρικούς.
Για παράδειγμα, ένας ερασιτεχνικός σύλλογος, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει παίκτη της ομάδας ανδρών, ή βετεράνο να αναλάβει το τμήμα πχ των τζούνιορ καθώς κρίνεται πιο συμφέρουσα επιλογή από το να προσλάβει έναν εξειδικευμένο τεχνικό διπλωματούχο και απόφοιτο των ΤΕΦΑΑ που θα ζητήσει περισσότερα χρήματα όπως είναι και το λογικό.
Θυμίζω πως οι συμμετέχοντες με ανελλιπή παρακολούθηση, αλλά και πλήρη επιτυχία σε όλες τις εξετάσεις της σχολής, για την λήψη του διπλώματος, δικαιούνται δίπλωμα UEFA αντίστοιχο της σχολής που φοίτησαν, βάσει της συνθήκης μεταξύ ΕΠΟ-UEFA 2010, και έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε όλες τις ομάδες των 53 ομοσπονδιών της UEFA, ισότιμα και ισοδύναμα.
Επίσης, μετά από την επιτυχή εξέταση σε ένα μάθημα της σχολής το ελάχιστο, δικαιούνται πιστοποιητικού παρακολούθησης τύπου ΕΠΟ-UEFA, αντίστοιχο της σχολής φοίτησης τους και αποκτούν δικαίωμα να εργάζονται σε σωματεία και ΠΑΕ της Ελλάδας, όπως ο κανονισμός προπονητών ΕΠΟ προβλέπει.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η ΕΠΟ προκειμένου να διευκολύνει τους νέους προπονητές που αποφοιτούν από τα τμήματα των ΤΕΦΑΑ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις αντίστοιχες Σχολές και τους πριμοδοτοτεί με το πτυχίο UEFA B' με το οποίο μπορούν να αναλάουν ομάδα ερασιτεχνική και μέχρι την Δ΄ εθνική (η οποία από φέτος ενώνεται με την Γ΄), καθώς και μικτές ομάδες των ΕΠΣ (Ενώσεων).
*Η απόκτηση του πτυχίου UEFA C' δίνει εργασιακό δικαίωμα σε ακαδημίες ΠΑΕ και σε αντίστοιχα τμήματα υποδομής όλων των κατηγοριών.
Πρόβλεψη αναβάθμισης
Από τις 14 προπονητικές σχολές που ανακοίνωσε η ΕΠΟ μέσα στο 2013, εκατοντάδες προπονητές δήλωσαν συμμετοχή και μάλιστα σε πολλές ΕΠΣ υπάρχει λίστα αναμονής!
Σαφώς η συμμετοχή και η αδειοδότηση των νέων προπονητών δεν σημαίνει αυτόματα την αναβάθμιση στην ποιότητα των ομάδων και των ακαδημιών, καθώς ο ρόλος του τεχνικού είναι πολυπρόσωπος.
Αλλωστε, πολλά σωματεία χωρίς να το επιβάλει το σύστημα (ακόμη), συνεργάζονται με γυμναστές πτυχιούχους και για να μη γινόμαστε διαρκώς αφοριστικοί οφείλουμε να τονίσουμε πως κάποια σημεία ποιοτικής διαφοράς από το παρελθόν είναι φανερά...
"Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με παλιότερα", ανέφερε στο acadimies.gr ο Κώστας Παζαρλόγλου, στέλεχος της ΕΠΣΜ για να συνεχίσει
"Η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και γενικά τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πληθώρας παιδιών, ομάδων και προπονητών έχουν κάνει μεγαλύτερα βήματα προόδου.
Βέβαια πουθενά δεν λείπουν οι "ερασιτεχνισμοί" και τα πειράματα στα ανύποπτα μικρά παιδιά. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά τραυματίστηκαν από ανίδεους και άσχετους τεχνικούς τους οποίους ευτυχώς απέβαλλε ο χώρος.
Πλέον οι προπονητές απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ αναλαμβάνουν τα τμήματα έναντι μικρής αμοιβής και στη προσπάθειά τους για ανάδειξη κάνουν καλή δουλειά με τα παιδιά.
Οι νέοι προπονητές που επανδρώνουν τα τμήματα, αφενός διαβάζουν, ενημερώνονται και μεταφέρουν προσωπικές εμπειρίες από καλές οι κακές στιγμές τους στα παιδιά, καθώς γινονται από νωρίς οι ίδιοι παιδαγωγοί.
Απλώς το ζητούμενο για τις ακαδημίες δεν θα πρέπει να είναι η κατάκτηση των πρωταθλημάτων, αλλά η ατομική και ομαδική βελτίωση.
Ειμαι αισιόδοξος πως γίνεται κάτι θετικό και τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά παιδιά να στελεχώνουν επάξια επαγγελματικές ομάδες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού", επεσήμανε ο έμπειρος και άριστος γνώστης ανάλογων θεμάτων, Κώστας Παζαρλόγλου, για να καταλήξει πως οι αυστηρότεροι κανονισμοί που πλέον ισχύουν στο χώρο των υποδομών πέτυχαν να αλλάξουν αρκετά τη νοοτροπία των συλλόγων.
15/05/2013
acadimies.gr