Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Επειδή δεν πάει άλλο! του Κώστα Ασημώνη

Βρήκα αυτό το άρθρο και σας το παρουσιάζω με αφορμή κάτι που είδα σε αγώνα του περασμένου Σαββάτου. Παλιές συνήθειες και τακτικές που με πολύ δουλειά κόψαμε τα προηγούμενα χρόνια επανεμφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Στο παιδικό πρωτάθλημα Κ15 της Ε.Π.Σ.Πιερίας υπήρχαν παράνομες συμμετοχές μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών, κατηγορίας Εφήβων Κ17 με δελτίο ΕΠΟ, αλλά και άλλες παρατυπίες, ακόμα και με μικρά παιδιά ηλικίας έως και 10 ετών κατηγορίας Τζούνιορ Κ11 να αγωνίζονται στον εν λόγο αγώνα. Άντε μια κατηγορία διάφορα πάει και έρχεται αλλά τρεις.....
Απίστευτη η ανευθυνότητα των παραγόντων, η δικαιολογία ''δεν συμπληρώνω ομάδα'' είναι γνωστή, ας αναρωτηθούν όμως οι γονείς των παιδιών, οι ιθύνοντες θα πάρουν την ευθύνη σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού η θα ρίξουν το φταίξιμο αλλού.

Στέργιος Αστερίου 
Προπονητής



του Κώστα Ασημώνη
Η κατάσταση με τις ηλικιακές διαφορές και τις παράνομες συμμέτοχες ποδοσφαιριστών στα Παιδικά Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας είναι κωμικοτραγική. Έλεγχος δεν γίνεται σχεδόν ποτέ και έτσι ο κάθε “προπονητής” χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα όποιους ποδοσφαιριστές θέλει. Και έτσι, μοιραία φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε να αγωνίζονται 9χρονοι εναντίον… 15χρονων!

Η διάφορα σε αυτές τις ηλικίες είναι το λιγότερο τεράστια.
Κάτι που και το αγωνιστικό αποτέλεσμα επηρεάζει, αλλά κυρίως ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των μικρών αθλητών.
Κάτι ανάλογο, πήγε να γίνει και σήμερα Σάββατο 4/12 στον αγώνα του 4ου ομίλου της κατηγορίας Προπαίδων, ανάμεσα στον Τρίτων Βόλβης και τον Απόλλωνα Ζαγκλιβερίου.
Ο προπονητής του Απόλλωνα, θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα ποδοσφαιριστή που η σωματική του δομή έμοιαζε τουλάχιστον για 15χρονος, με ύψος κάτι παραπάνω από 1.80, σε κατηγορία που το μέγιστο όριο ηλικίας είναι τα 12 χρόνια. Όταν με ευγένεια του ζητήθηκε από την πλευρά του Τρίτων Βόλβης να μη χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος μεγαλόσωμος ποδοσφαιριστής, ο εν λόγω κύριος αρνήθηκε κάθε συζήτηση και απείλησε με αποχώρηση. 
Στην συνεχεία και οι υπεύθυνοι του Αθλητικού Κέντρου της Γερακαρούς, ζήτησαν από τον προπονητή του Απόλλωνα να αγωνιστεί με τους υπόλοιπους 13 ποδοσφαιριστές που είχε στην διάθεσή του, αλλά αυτός προτίμησε να αποχωρήσει από το γήπεδο, παρά να αγωνιστεί με ίσους ορούς.
Έτσι το φύλλο αγώνος έγραψε Απόλλωνας Ζαγκλιβερίου Τρίτων Βόλβης 0-3 άνευ αγώνα.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα και μάλιστα από τόσο μικρές ηλικίες, είναι που έχουν φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην σημερινή του κατάσταση.
Επί τρία χρόνια κατά τα οποία τα Τριτωνάκια αγωνίζονται στα Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας, συναντήσαμε πολλές φόρες ανάλογα φαινόμενα και πάντα κάναμε τα ….στραβά μάτια, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Όμως ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Δεν μπορεί η Βόλβη με 600 κατοίκους να καταφέρνει να έχει ομάδα συμφωνά με τους κανονισμούς της προκήρυξης, και το Ζαγκλιβέρι με 2.500 κατοίκους να χρησιμοποιεί μεγαλύτερους παίκτες! Δεν μπορεί κάθε φορά τα παιδιά να νιώθουν το αίσθημα της αδικίας...
Δεν είναι η νίκη που μας νοιάζει! Ας χάσουμε, αλλά αυτό να γίνει με ίσους όρους. Και μπορώ να πω, ότι σήμερα έγινε μια καλή αρχή καθώς και οι υπόλοιπες ομάδες που βρισκόταν στο γήπεδο της Γερακαρούς επικρότησαν την κίνησή μας και δήλωσαν πως ανάλογα θα κινηθούν και αυτοί στο μέλλον σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Άμοιρη ευθυνών δεν είναι βεβαία και η ΕΠΣΜ. Και θέλω να ξανακάνω για μια ακόμη φορά το ερώτημα που διατύπωσα πολλές φορές και στο παρελθόν:
570 ομάδες συμμετέχουν στα Παιδικά Πρωταθλήματα και πληρώνουν κάθε χρόνο στην ΕΠΣΜ από 400 ευρώ! Ητοι 228.000,00 ευρώ ζεστό χρήμα!
Και ρωτάω:
Αφού τον γιατρό τον πληρώνει το Αθλητικό Κέντρο, τα κύπελλα και τα μετάλλια τα πληρώνει και πάλι το αθλητικό κέντρο, διαιτητής δεν υπάρχει, έλεγχος δεν γίνεται, οικονομική παροχή δεν υπάρχει, τότε που πάνε όλα αυτά τα λεφτά;
Επιμέλεια acadimies.gr