Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γιατί οι ποδοσφαιριστές αστοχούν στα πέναλτι;

Το γιατί ένας ποδοσφαιριστής είναι καλός στα πέναλτι είναι θέμα νευρικότητας και τοποθέτησης του ματιού του, υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστήμιου του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αισθάνονται άγχος όταν βρίσκονται απέναντι από το τέρμακαι αυτό έχει επίπτωση στον έλεγχο του σώματος τους.
Η νευρικότητα αναγκάζει το μάτι να στρέψει το βλέμμα στον τερματοφύλακα που συνήθως βρίσκεται στο κέντρο του τέρματος και επιπλέον επηρεάζει τον έλεγχο του σώματος κατά την εκτέλεση του πέναλτι.
 
Αυτό σημαίνει πως το σουτ είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο κέντρο του τέρματος, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη ζωή του τερματοφύλακα.
Οι ερευνητές προχώρησαν σ’ αυτήν την ανακάλυψη, αφού συγκέντρωσαν ποδοσφαιριστές ζητώντας τους να εκτελέσουν δύο πέναλτι, φορώντας ειδικά γυαλιά που ήλεγχαν την κίνηση του ματιού.
Στο πρώτο πέναλτι εκτελούσαν χωρίς πίεση από τα γυαλιά και στο δεύτερο το γυαλί έδειχνε εικόνες που αύξαναν το στρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Γκρεγκ Γουντ τόνισε: « Κατά τη διάρκεια μιας φοβερά στρεσογόνας κατάστασης είναι πιο πιθανό να εστιάσουμε σε αυτόν που μας απειλεί, παρά στον εαυτό μας. Γι’ αυτό και σε μια εκτέλεση πέναλτι, ο ποδοσφαιριστής εστιάζει στην απειλή του, δηλαδή τον τερματοφύλακα, και ειδικά στον τερματοφύλακα του οποίου η ομάδα προηγείται».

Πηγή άρθρου: cosmo.gr