Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Το σημερινό Doodle της Google μας υπενθυμίζει τα ολυμπιακά ιδεώδη, την αθλητική άμιλλα και το δικαίωμα της άθλησης στην ζωή μας.




«Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις και με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.»

Τι είναι ο Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης:


Ο Ολυμπιακός Χάρτης είναι ο καταστατικός χάρτης του Ολυμπιακού Κινήματος. Με μορφή που θυμίζει έντονα ως προς τη δομή συνταγματικό κείμενο, καθορίζει τους κανόνες που υιοθετούνται ως δεσμευτικοί από την ίδια τη Δ.Ο.Ε., καθώς και από το Ολυμπιακό Κίνημα. Κατ’ αναλογία των εθνικών συνταγματικών κειμένων, ο Χάρτης περιλαμβάνει σε ένα πρώτο κεφάλαιο τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Κατά το «ιδεολογικό» σκέλος ο Χάρτης αιφνιδιάζει και προσομοιάζει περισσότερο με μανιφέστο ιδεών και αρχών, οι οποίες εμπλουτίσθηκαν με τα χρόνια και επεκτάθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδεώδη του βαρόνου ντε Κουμπερτέν.


Έτσι εκφράζονται αρχές οικουμενικού χαρακτήρα, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανεκτικότητα, η διεθνής ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών, η εκεχειρία, αλλά και ένα όραμα για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός Χάρτης περιλαμβάνει επιπλέον και σειρά διατάξεων με οικονομικές προεκτάσεις, όπως το καθεστώς των χορηγιών, τα δικαιώματα των αθλητών κ.ο.κ. Αφενός είναι γραπτό κείμενο μεγάλης λιτότητας και καθαρότητας, χωρίς κανένα θεσμικό χαρακτήρα, πέραν του ιδιωτικού καταστατικού που υιοθετείται άτυπα από διάφορα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος ή των Φιλοξενουσών Πόλεων. Αφετέρου, όσον αφορά το ιδεολογικό σκέλος, είναι δυνατό να συναντά θεμελιώδεις συνταγματικές προβλέψεις κρατών, η διεθνών συμφωνιών, ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγκαία τίθεται επομένως, το ζήτημα της σχέσης των κανόνων αυτών με τα εθνικά δίκαια σε επίπεδο κανόνων συνταγματικού περιεχομένου.


πηγή: 
http://www.olympic.org/olympism-in-action
http://techit.gr
https://www.google.gr/