ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ




Κολινδρός: στο κέντρο του μακεδονικού τριγώνου Δίον, Πίδνα, Βεργίνα
(by The Olympus:Terra & Mare Group)

Γεια σου, χαρά σου Κολινδρέ, "Ελληνισμέ μου βέρε",
ήρθα στην "Κερασογιορτή" για να σου πω το χαίρε.
Μεσ΄στις κομψές σου εκκλησιές ανάβω αγιοκέρια,
και φτερουγίζει μου η ψυχή και πιο ψηλά απ΄τα αιθέρια. . .
Βλέπω τον Γεροόλυμπο, τα όμορφα Πιέρια,
και χαιρετώ τη δόξα τους μ΄ανυψωμένα χέρια...


Ο Κολινδρός είναι ιστορική εδρα του Δήμου Πύδνας & Κολινδρού στη βόρεια Πιερία και αποτελείται απο τους οικισμούς Κολινδρός και Παλιάμπελα. Είναι παραδοσιακός οικισμός και φημίζεται για τα κεράσια του!
Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλ απο Κατερίνη με εκπληκτική θέα στον Όλυμπο, τη θάλασσα του και στον ποταμό Αλιάκμονα. Παρά το σχετικά χαμηλό υψόμετρο περιπου 300μ το κλίμα έχει έντονα χαρακτηριστικά των βουνών, και αυτό οφείλεται σε μικροκλιματικές συνθήκες και πιο ειδικά σε ένα νότιο αέριο ρεύμα που προέρχεται από τον Ολυμπο, Λυμπίσια το λέγαν οι παλιοί.
Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του μακεδονικού τριγώνου, που σχηματίζουν το Δίον, η Πίδνα και η Βεργίνα συνδεδεμένος με τις πιο σημαντικές φάσεις της ελληνικής ιστορίας. Η εξαιρετική στρατηγική του θέση, καθώς ελέγχει την πεδιάδα και τις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού, αλλά και την κίνηση των δρόμων που διασχίζουν την Πιερία και τις διαβάσεις προς την Ημαθία, σφράγισε και τη δική του ιστορική πορεία στους αγώνες του Ελληνισμού.
Στον Κολινδρό και στην συνοικία Παλιάμπελα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως νεολιθικό οικισμό. Ο Κολινδρός πιθανότατα κτίστηκε πριν από το 14ο αιώνα στη θέση αρχαίου πολίσματος των Αλεξανδρινών χρόνων. Το 1821 οπλοφόροι με επικεφαλής το Θεόφιλο Καΐρη και το Γρηγόρη Ζούλα πολιόρκησαν την τουρκική φρουρά του Κολινδρού. Το 1850 κτίστηκε το πρώτο διδακτήριο κοντά στο κτίριο της Επισκοπής. Ο Κολινδρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μακεδονική επανάσταση του 1878, καθώς και στο Μακεδονικό Αγώνα με κυριότερο Μακεδονομάχο τον οπλαρχηγό Αθανάσιο Χατζόπουλο (καπετάν Μακρή). Το έτος 1941 ιδρύεται "ο Συνεταιρισμός κερασοπαραγωγών Κολινδρού" και από το 1955 οργανώνεται "η γιορτή των κερασιών", στα τέλη του Μαίου, με μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Η προέλευση του ονόματος Κολινδρός (ή Κουλιντρό κατά την τοπική διάλεκτο), προήλθε μάλλον από τη τούρκικη λέξη κουλέ, η οποία στις σλάβικες γλώσσες μετατρέπεται σε ’κόλια’ ή ’κούλια’ (και σημαίνει ’πύργος’ ή και φυλακή+άντρο=κρησφύγετο). Όντως, η ύπαρξη θεμελίων Βυζαντινού πύργου σε τοποθεσία, η οποία φέρει και το όνομα ’πύργος’, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας επαληθεύει την εκδοχή. Ο συγκεκριμένος πύργος ’αποδομήθηκε’ επι Τουρκοκρατίας προκειμένου να φτιαχτεί η περίφραξη του κοιμητηρίου του χωριού, του Αγίου Δημητρίου.
Ο ήρωας του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς , ως υπαρκτό πρόσωπο καταγόταν ή και έζησε στον Κολινδρό, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι. Ο πατέρας του Ζορμπά ασχολούνταν εκεί με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων.
http://www.kolindros.gr/
http://www.thetravelbook.gr/article.asp…