Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Επάγγελμα: «Παράγοντας Ποδοσφαίρου»

Σίγουρα καθημερινά μένουμε άφωνοι με τις δηλώσεις και τη δράση διαφόρων παραγόντων του ποδοσφαίρου… Οι ποδοσφαιρικοί «παράγοντες» αποτελούν μάλιστα μάστιγα ακόμη και στο χώρο των ακαδημιών και σαν site που ασχολείται με το παιδικό ποδόσφαιρο κάνοντας ρεπορτάζ σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της μεγαλονήσου, δε θα διστάσουμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς τους κυρίους που πάντα στο τέλος, διακωμωδούν τον ίδιο τον εαυτό τους αλλά και την Ακαδημία- Ομάδα που εκπροσωπούν…
Επάγγελμα: «Παράγοντας Ποδοσφαίρου»Το προφίλ του «Παράγοντα Ποδοσφαίρου»
Ο παράγοντας έχει το δικό του όραμα για την ομάδα… Ο παράγοντας συνήθως αποκαλεί τον εαυτό του ως «έφορο Ακαδημιών» ή Υπεύθυνος Ακαδημίας!!! Ο παράγοντας έχει πολλές ιδέες για την εξέλιξη μιας ομάδας ή μιας ακαδημίας… Ο παράγοντας είναι η απόλυτη αιτία που όλα τρέχουν καλώς στην ακαδημία… Ο παράγοντας έχει προφίλ στο facebook, στο twitter ή όποιο άλλο social media θέλει εκπροσωπώντας την Ακαδημία – Ομάδα του με τις δικές του απόψεις… Ο παράγοντας κάθεται πάντα στον πάγκο της ομάδας, ενθαρρύνει, καθοδηγεί τα παιδιά και συμβουλεύει τον κόουτς! Ο παράγοντας την ώρα της προπόνησης είναι πάντα μέσα στο γήπεδο! Ο παράγοντας είναι ο πρώτος που θα προτάξει το στήθος του σε περίπτωση που θα αδικηθεί η ομάδα του! Ο παράγοντας δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε ότι αφορά την ομάδα του. Ο παράγοντας μπορεί δημοσίως να προσβάλλει και να κατηγορεί μέσω των social media εκπροσωπώντας σε προφίλ την ομάδα-ακαδημία του. Ο παράγοντας μπορεί να αναγνωρίσει και να προωθήσει τα ταλέντα…
ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ;
Το τέλος εποχής των Παραγόντων του Ποδοσφαίρου
Ως είθισται στο πέρασμα του χρόνου οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι διοικήσεις αλλάζουν, οι ομάδες αλλάζουν, οι προπονητές αλλάζουν… Συνήθως σε μια διοικητική αλλαγή οι Παράγοντες τίθενται εκτός περιθωρίου. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί ένας νέος Παράγοντας έχει πάρει τη θέση του ή γιατί επιτέλους κάποιοι αναγνώρισαν ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει καμία θέση μέσα σε ένα χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών! Έπειτα έρχεται η ρήξη του παράγοντα με την ομάδα ή την Ακαδημία… Η αποπομπή του συνιστά μεγάλη αδικία γιατί μόνο αυτός γνωρίζει τα μυστικά της επιτυχίας και ΚΑΝΕΙΣ δεν αναγνώρισε το έργο του. Έπειτα η αδικία μετατρέπεται σε αντιπαλότητα και μίσος. Πολλές φορές αυτοί οι παράγοντες εκδικούνται την ίδια ομάδα που υποστήριζαν με τόσο πάθος με τον επηρεασμό μικρών παιδιών, με την δυσφήμηση δια στόματος, μέσω του διαδικτύου κ.ο.κ.
ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΙΤΗΤΑ ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ…ΑΔΙΚΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ!
Ποιοι φταίνε γι’ αυτό;
Ο Παράγοντας είναι ο τελευταίος που φταίει για το ολίσθημα του. Συνήθως πέφτει θύμα εκμετάλλευσης αφού με ένα μικρό μεροκάματο αυτός μπορεί να κάνει όλα τα θελήματα που τρέχουν γραφειοκρατίας, εισπράξεων κ.λ.π. Φορώντας μάλιστα και τη φανέλα με το έμβλημα της ομάδας ο Παράγοντας νιώθει περηφάνια και μεγάλη χαρά. Εμείς όμως ως λαός είμαστε ξερόλες!!! Έτσι και ο παράγοντας αφού έγινε μέλος της ομάδας σημαίνει πως είναι ειδήμων του ποδοσφαίρου και δικαιούται να έχει άποψη! Ποιος φταίει όμως στ’ αλήθεια; Αγαπητοί μου φίλοι, το πρόβλημα ξεκινά από τις ίδιες τις Διοικήσεις των ομάδων ή των Ακαδημιών. Ανειδίκευτο προσωπικό ίσον χαμηλός μισθός μπορεί και μηδαμινός (ιδίως αν έχουμε και τον γιο μας στην ακαδημία!!!). Δυστυχώς στην Κύπρο ο Επαγγελματισμός εκλείπει ακόμη και σε μεγάλα σωματεία και Ακαδημίες. Επίσης δεν υπάρχει η αναγνώριση ή ο καθορισμός μιας ιεραρχίας όπου ο καθένας αναλαμβάνει να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Επίσης η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ομάδες/ακαδημίες και να υπενθυμίσουμε ότι οι όροι χρήσης λογοτύπων αλλά και της επίσημης ονομασίας μιας ομάδας στο διαδίκτυο χωρίς επίσημη έγκριση αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και παραβίαση των όρων περί πνευματικών δικαιωμάτων! Σαφώς η εκπροσώπηση ενός σωματείου πίσω από το προφίλ του παράγοντα μπορεί εύκολα να στραφεί σε μπούμερανγκ σε βάρος της ομάδας αλλά και του ίδιου του παράγοντα. Γι αυτό μην κάνετε δεχτά αιτήματα φιλίας από επιτήδειους που φέρουν το όνομα μιας ομάδας ή μιας Ακαδημίας. Σε μια νόμιμη σελίδα μπορείς να κάνεις like χωρίς να υποχρεώνεσαι να γίνεσαι φίλος με τον άγνωστο που κρύβεται πίσω από το λογότυπο της αγαπημένης σου ομάδας/ακαδημίας κάνοντας του μάλιστα δώρο όλα τα προσωπικά σου δεδομένα!!
ΣΕ ΧΩΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Ποιες λύσεις υπάρχουν;
Σε μια ομάδα ή μια Ακαδημία υπάρχει μια ιεραρχία: Πρόεδρος, Διευθυντής Ακαδημίας, Υπεύθυνος Ακαδημίας, Τεχνικός Διευθυντής, Ταμίας, Προπονητές, Γυμναστές, Γυμναστής Τερματοφυλακων, Φυσικοθεραπευτής, Γιατρός, Υπεύθυνος Αποδυτήριων κ.ο.κ. Αυτή η ιεραρχία πρέπει να ασκείται με θρησκευτική ευλάβεια και με τον καθένα να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα καθήκοντα του στη θέση που κατέχει. Έπειτα η τεκμηριωμένη εκπαιδευτική τους κατάρτιση πρέπει να τους καθιστά ικανούς για το έργο που επιτελούν. Τέλος σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής όλες οι σελίδες που αντιπροσωπεύουν τις ομάδες-ακαδημίες πρέπει να είναι επίσημες και ελεγμένες με τη διαχείριση τους από άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο. Επίσης θεωρώ ότι η συμμετοχή γονέων στα διοικητικά της Ακαδημίας είναι μια επιλογή λανθασμένη αφού αυτό μετατοπίζει ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης στον γονέα, ενώ παράλληλα κάποιοι από τους υπόλοιπους γονείς μπορεί να νιώσουν αδικημένοι! Επίσης σαν κοινωνία που θέλει το καλό των παιδιών της τέτοιους Παράγοντες θα πρέπει να τους εντοπίζουμε και να τους καταγγέλλουμε. Η απομόνωση τους μόνο καλό θα φέρει στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο! Πρέπει επίσης και οι γονείς επιτέλους να αντιληφθούν ότι μέσα στο γήπεδο την ώρα της προπόνησης ή του Αγώνα μόνο τα παιδιά, οι προπονητές και ο Τεχνικός Διευθυντής έχουν δικαίωμα να εισέρχονται!!!
ΑΡΘΡΟ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ info@allaboutsoccer.net